Wat is een alt-attribuut?

Een alt-attribuut, ook wel alt-tag of alt-text genoemd, is een omschrijving die je toevoegt aan een online afbeelding. Zoekmachines kijken bij het crawlen van websites naar dit alt-attribuut en ranken op basis hiervan jouw afbeeldingen. Een goed alt-attribuut is dus waardevol om met je afbeeldingen in zoekmachines te verschijnen. 

Hoe voeg je een alt-attribuut toe?

Hoe je een alt-attribuut toevoegt hangt af van hoe de website in de backend is opgebouwd. Content Management Systems (CMS) hebben vaak een ingebouwde functie waarbij je het alt-attribuut kunt invullen als je klikt op de afbeelding. Als je bijvoorbeeld werkt met html-code, dan voeg je de afbeelding en alt-tag handmatig toe op de volgende manier: 

<img src=”bestandsnaam” alt=”omschrijving afbeelding” />

Een alt-attribuut moet overigens niet verward worden met een title-attribuut. Dit is een omschrijving van de afbeelding die zichtbaar wordt wanneer je met de muis op een afbeelding gaat staan. Het title-attribuut, ook wel tooltip genoemd, heeft (vermoedelijk en zover bekend) geen invloed op de ranking in zoekmachines. Via het titel-attribuut kan bijvoorbeeld ook de fotograaf, het copyright of een bron vermeld worden. Deze informatie laat je juist weg uit het alt-attribuut.

Waarom een alt-attribuut toevoegen?

Wanneer zoekmachines afbeeldingen ranken in hun image results, kunnen ze niet de afbeelding op zichzelf zien. Ze gebruiken het alt-attribuut om een afbeelding te indexeren. Voor zoekmachine optimalisatie is het daarom relevant om alt-attributen toe te voegen aan de afbeeldingen op je website. Wanneer iemand een image search in een zoekmachine uitvoert, heb je kans om via de afbeelding bezoekers naar je website te krijgen.

Er is overigens nog een andere reden waarom alt-attributen interessant zijn. De meeste webbrowser laden de afbeelding automatisch en snel voor je in. Er zijn echter type browsers die niet iedere afbeelding ondersteunen. Wanneer je een bezoeker met een dergelijke webbrowser hebt, dan zal hij of zij wel het alt-attribuut te zien krijgen, zodat diegene een inschatting kan maken van wat er op de afbeelding staat.