Wat is een anchor text?

Een anchor text, oftewel ankertekst, is een zoekwoord of beschrijvende tekst die aanklikbaar is (hyperlink). Deze linkt naar een relevante interne of externe pagina. Deze hyperlinks zijn meestal blauw van kleur. De anchor text kan één zoekwoord zijn, maar kan ook combinaties van zoekwoorden of beschrijvende zinnen bevatten. Zoekmachinerobots crawlen de links achter deze anchors en wegen de relevantie van de anchor texts mee in het ranken van de pagina in een zoekmachine. Het gebruiken van relevante anchor texts voor je backlinkprofiel is daarom belangrijk voor je linkbuilding/SEO.

Koffiemok met anker en tekst

Wat maakt een goede anchor text?

Een sterke anchor text is zowel voor je eigen pagina als voor een zoekmachine interessant. Hoe bepaal je wat goede anchor texts zijn? Daarvoor houd je bepaalde richtlijnen aan. Een relevante anchor zegt ten eerste iets over de tekst waarin deze geplaatst is. Een hyperlink onder de tekst ‘klik hier’ is weinigzeggend voor een zoekmachine. Deze woorden komen niet overeen met het onderwerp van de pagina waar naartoe gelinkt wordt. Zorg er daarom voor dat het onderwerp van de gelinkte pagina terugkomt in je anchor text. 

De volgende soorten anchor texts worden vaak gebruikt:

  • Concrete zoekwoorden en combinaties van zoekwoorden
  • Merknaam en volledige URL
  • Beschrijvende en vragende zinnen

Combinaties van bovengenoemde voorbeelden zijn ook mogelijk. Vaak geldt dat hoe meer diversiteit je aanbrengt in je anchor texts, hoe waardevoller je gezien wordt door zoekmachines. Je maakt zo ook meer kans om gevonden te worden op long tail zoektermen.

Backlink profiel en bepalen van keywords

Het gebruiken van verschillende ankerteksten is goed voor je backlinkprofiel. Het heeft dus onder andere als doel om beter te ranken in zoekmachines. Om te bepalen op welke woorden/woordcombinaties veel gezocht wordt, kun je als hulpmiddel een keyword planner gebruiken. Je voert hier een zoekwoord in en krijgt dan een overzicht van de zoekfrequentie en de concurrentie van dit zoekwoord (of combinaties van zoekwoorden). Bovendien krijg je suggesties van andere relevante keywords.