Wat is Bing Webmaster Tools?  

Bing Webmaster Tools is een gratis tool van Microsoft die diverse functies biedt die handig zijn voor SEO, waaronder het indexeren van de website en het monitoren van de site performance in de Bing zoekmachine. De tool is vergelijkbaar met Google Search Console, maar wordt in veel mindere mate gebruikt dan de populairdere Google tool. Je kunt deze beide tools gemakkelijk naast elkaar gebruiken voor SEO.  

vrouw met macbook

Website indexeren op Bing  

Bij SEO zien veel marketeers de Google indexeringsfactoren als leidend en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is de populairste zoekmachine van het moment. Dat wil echter zeker niet zeggen dat je zoekmachine Bing moet onderschatten. Grote kans dat wanneer je in je Analytics kijkt, je ook bezoekers via Bing hebt verkregen. Dit kun je zien via ‘Acquisitie’ (bron). Doorgaans is dat in Nederland zo’n 3-5% van je organisch verkeer.

Met Bing Webmaster Tools kun je de Bing zoekmachine een handje helpen met indexeren. Verder heeft de tool nog veel meer handige functies waar je als online marketeer zeker gebruik van kan maken.  

Functies Bing Webmaster Tools  

Met Webmaster Tools van Bing beheer je je website en krijg je toegang tot diverse rapportage- en diagnosehulpmiddelen. Een greep uit de functies: 

  • URL’s invoeren voor snellere indexering 
  • Crawl problemen opsporen, zoals 404-errors 
  • Backlink data invoeren 
  • Robots.txt validator 
  • Sitemap checken 
  • Keyword search tool 

Websites analyseren 

Het uitvoeren van een complete sitescan achterhaalt veelvoorkomende problemen. Niet alleen 404-errors, maar ook ontbrekende meta data en dubbele H1 tags. Zo zie je ook welke pagina’s niet geïndexeerd kunnen worden.  

Met Bing Webmaster Tools kun je niet alleen je eigen website analyseren, maar ook die van anderen. Dit helpt je om beter zicht te krijgen op de concurrentie, maar ook op de kwaliteit van externe sites voor linkbuilding

Met de Bing zoekwoordplanner achterhaal je keywords en bij de zoekprestaties zie je hoe je momenteel op zoektermen gevonden wordt. 

Gratis Bing Webmaster voor meer bezoekers  

Een account bij Bing Webmasters Tools maak je gratis aan. Na het toevoegen van je website kun je terecht in je eigen dashboard, maar kun je daarnaast ook in het helpcentrum naar tips en richtlijnen zoeken om je website te optimaliseren voor de zoekmachine van Bing. Daarnaast krijg je bij aanmelding gratis advertentietegoed van Microsoft Advertising, zodat je via Bing kunt starten met SEA