Wat is een blog?

Een blog is een website of een deel van een website waarop relevante artikelen worden gedeeld. Deze artikelen of blogposts sluiten aan bij het onderwerp van de website. Een blog geeft lezers interessante informatie of inspiratie. Blogposts kunnen de traffic op je website flink verhogen, enerzijds omdat blogposts keywords bevatten waarop je in een zoekmachine kunt ranken en anderzijds omdat je toegevoegde waarde brengt voor je bezoekers en zij wellicht na het lezen van één post ook andere posts gaan lezen. Daarnaast kun je in blogposts ook doorlinken naar producten of andere relevante pagina’s/websites.

Bloggen

Verschillende type blogs

Het woord blog komt van het woord weblog. Een blog bevat content, waaronder reeksen artikelen die gepubliceerd worden op een website. Sommige websites zijn blogs op zichzelf, zoals fashionblogs, receptenblogs, reisblogs of zakelijke blogs gericht op een bepaald vakgebied. Een blog kun je echter ook als extraatje aanbieden als onderdeel van een product- of dienstenwebsite. Zo laat je bezoekers zien dat je verstand hebt van het product of de dienst die je aanbiedt.

Een blog bevat naast tekst ook foto’s en eventueel filmpjes. De nieuwste artikelen worden steeds bovenaan geplaatst. Indien je een grote blog hebt kun je ervoor kiezen om je blogposts in te delen in categorieën.

Waarom een blog beginnen?

Blogs/blogposts kunnen verschillende doelen en combinaties van deze doelen dienen. Denk aan de volgende:

  • Met een blog toon je aan bezoekers dat je verstand hebt van een product, een dienst of een bepaald onderwerp. Hiermee creëer je vertrouwen.
  • Door middel van een blog kun je bezoekers inspireren om iets bij je aan te schaffen of hen tips geven voor het gebruik van het aangekochte. Ook kun je linken naar je eigen producten en diensten.
  • Met een blog krijg je over het algemeen meer bezoekers naar je website. Dit komt omdat je meer pagina’s hebt die in een zoekmachine zullen ranken en omdat zoekmachines websites die regelmatig nieuwe content krijgen positief waarderen.
  • Via een blog kun je doorverwijzen naar andere websites, bijvoorbeeld door middel van een backlink of een affiliate link. Hier kun je geld aan verdienen. Verder zou je op je blog ook advertenties kunnen tonen.

Wanneer je ervoor kiest om een blog te beginnen, dan moet je blijven investeren in nieuwe content. Sommige blogposters plaatsen meerdere artikelen per week, terwijl een ander enkele artikelen per maand post. Vaak geldt: hoe hoger de frequentie van nieuwe content, hoe meer kans je hebt om het doel van je blog te bereiken.