Wat is een buyer persona?
Een buyer persona, ook wel ijkpersoon genoemd, is een fictief en gedetailleerd profiel van een voorbeeldkoper. In dit profiel worden de voorkeuren, het gedrag en de doelen van de bezoeker omschreven. Door een buyer persona te maken, krijg je inzicht in je doelgroep. Een buyer persona mag overigens niet verward worden met een doelgroepomschrijving, omdat een buyer persona een omschrijving van een persoon is. Het legt wel basis voor een goede doelgroepomschrijving en een goede marketingstrategie.
Wat is het belang van een buyer persona?
Een gedetailleerde buyer persona helpt je inzicht geven in de beweegredenen van je (potentiële) klanten. Waarom willen ze jouw product of dienst kopen? Wat zijn hun emoties bij jouw communicatiemiddelen en jouw product of dienst? Welke customer journey bewandelen ze? Door over deze factoren na te denken, wordt het gemakkelijker om het gedrag van je bezoekers te beïnvloeden. Het is mogelijk om meerdere buyer persona’s te hebben, bijvoorbeeld wanneer je meerdere typen klanten of bezoekers hebt. Ga echter geen onnodige buyer persona’s verzinnen, anders verlies je het overzicht. Probeer, uiteraard afhankelijk van het type bedrijf/producten/diensten, je te beperken tot 4 buyer persona’s.
Hoe stel je een buyer persona op?
Het formuleren van een buyer persona vereist veel desk research. Om je doelgroep beter te leren kennen duik je de statistieken van je website in. Verder is het afnemen van enquêtes een slimme zet. Zo achterhaal je de wensen, behoeften en emoties van je doelgroep. Doe ook algemeen marktonderzoek. Werk je voor een grote organisatie? Ga dan tevens het gesprek aan met collega’s, bijvoorbeeld medewerkers van het salesteam. Zij staan veel in contact met klanten en kunnen je vaak waardevolle informatie geven.
Na het doen van je research, ga je alle waardevolle informatie verwerken tot een buyer persona. De buyer persona ga je omschrijven als een ‘bestaand’ persoon. Hierbij beschrijf je concreet:
- Algemene gegevens: zoals naam, geslacht, leeftijd, woonplaats, hobby’s, opleiding/carrière, de grootte en vorm van het gezin, politieke voorkeur, et cetera.
- Algemene beïnvloedingsfactoren: hoe komt deze persoon bij jouw product of dienst terecht en waar haalt hij of zij relevante informatie vandaan?
- Verwachtingen: wat zijn de verwachtingen van deze persoon bij jouw product of dienst en wat zijn de verwachtingen tijdens het aankoopproces?
- Verlangens en twijfels: De momenten waarop deze persoon verlangt naar jouw product of dienst. Wat zijn of haar trigger is om naar jouw product of dienst te verlangen en wanneer hij of zij overgaat tot een aankoop. Maar ook wat zijn of haar twijfels zijn om het product of de dienst juist niet aan te schaffen.
- Doelen: Wat het doel is van de aankoper van jouw product of dienst en hoe denkt diegene over de uiteindelijke aankoop? Beschrijf hoe die persoon zijn of haar aankoopdoel bereikt met jouw product of dienst.
Zorg voor een algemeen en concreet overzicht en verwerkt dit in je marketingstrategie voor een hoger rendement.