Wat is een CMS?

CMS is een afkorting voor een Content Management System (contentmanagementsysteem) en is software die achter een website hangt om de content op de website te beheren. Dankzij een CMS is het niet per se nodig om veel technische kennis te hebben om toch inhoud op een website te kunnen plaatsen.

Macbook met wordpress

Wat zijn de functies van een CMS?

Met een CMS kan je in principe alle content op een website beheren, zoals teksten, afbeeldingen en video’s. Dit is vooral nuttig als er met regelmaat dingen aangepast of toegevoegd moeten worden aan de site. Een contentmanagementsysteem is meestal niet geschikt om de gehele styling van de website te beheren, maar enkel voor het beheer van de inhoud. Zo kunnen er binnen het CMS producten, teksten of afbeeldingen aan een pagina toegevoegd worden, maar wordt er niet per definitie ook bepaald hoe dit er vervolgens precies uit komt te zien.

Bekende contentmanagementsystemen

Door de jaren zijn er enorm veel contentmanagementsystemen ontwikkeld op de markt, je kan zelfs een geheel eigen systeem bouwen als je dit zou willen. Doorgaans zijn er echter een aantal “standaard” systemen die veelvuldig gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn:

Hoe kies je een CMS?

Doordat er een groot aantal systemen bestaat en je over het algemeen voor lange tijd vastzit aan je keuze voor een CMS, is het belangrijk om te bepalen welk systeem het beste voor jou is. De systemen kunnen immers grote verschillen hebben, afhankelijk van wat je wensen zijn. Zo is Magento een platform dat zeer geschikt is voor webshops, maar als je wilt gaan bloggen is WordPress dan weer vele malen gemakkelijker. Daarnaast kan het zijn dat het ene systeem simpelweg wat geavanceerder is dan de ander. Je wilt er niet naar een tijdje achter komen dat het systeem dat je gekozen hebt niet toereikend is, maar het moet ook niet te geavanceerd voor je zijn, waardoor het onhandig werken wordt. 

Het is verstandig voor de keuze van een contentmanagementsysteem een lijstje te maken met je vereisten (requirements) en wat je wilt gaan doen met je website. Nadat je een checklist hebt gemaakt kan je vervolgens de systemen na gaan lopen om te bepalen welke het best aansluit bij jouw wensen.