Wat is dwell time?

Dwell time, oftewel dwaaltijd, is de tijd dat bezoekers op jouw website ronddwalen nadat zij via een zoekmachine bij jou terecht komen. De tijd wordt gemeten vanaf het moment dat de bezoeker op je website terecht komt. Het eindigt als je bezoeker teruggaat naar de SERP (search engine results page/zoekresultaten). Dwell time wordt vaak verward met ‘average time on site’, maar het verschil is dat de dwell time voortkomt uit bezoekers die via zoekmachines binnenkomen. Dwell time is een combinatie van de sessieduur, de bounce rate en de CTR vanuit de zoekmachine.

Wat zegt een hoge dwell time?

Je hebt een hogere ranking in de zoekmachines bemachtigd of je bent bijvoorbeeld via Google Ads gaan adverteren. De bezoekers stromen binnen. Helaas zie je dat de dwell time laag is. Als dat zo is dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Het betekent dat bezoekers op jouw website niet vinden wat ze zoeken. Hoe hoger de dwell time, hoe relevanter de website bevonden wordt. Een logisch gevolg is een hoger conversieratio. Daarnaast wordt vermoed dat een hoge dwell time een positief effect heeft op de rankings in Google.

Hoe zorg je voor een hoge dwell time?

Veel bezoekers op je website is leuk, maar als zij vervolgens snel weer weg zijn, dan zijn deze bezoekers niet waardevol. Het komt je vast bekend voor: je zoekt iets in een zoekmachine, klikt iets aan en als het je niet bevalt klik je meteen weer terug naar de zoekresultaten. Dit is een verloren kans voor de betreffende website, want blijkbaar vinden je bezoekers niet wat ze willen vinden.

Om een hogere dwell time te stimuleren zorg je voor een paginatitel en meta description die duidelijk omschrijven wat bezoekers kunnen verwachten na de klik. Zijn ze eenmaal op je site? Wek dan hun interesse door enerzijds relevante informatie te verschaffen en anderzijds om verder te klikken naar andere pagina’s binnen je website. Dat doe je ten eerste door op de landingspagina relevante content te bieden en ten tweede door verwijzingen op te nemen. Ook call-to-actions helpen natuurlijk.