Wat is een favicon?

Een favicon is het kleine logootje dat je links in de browserbalk ziet staan bij het tabblad van een geopende website. Het hebben van een favicon heeft verschillende voordelen. Zo is een website gemakkelijker terug te vinden in iemands favorietenlijst. Het zorgt voor herkenbaarheid, zeker wanneer iemand meerdere tabbladen heeft openstaan en is zichtbaar in de SERP.

Logo op een smartphone

Het is niet verplicht om een favicon te hebben, maar het oogt wel professioneel en herkenbaar. Bovendien is het een kleine moeite om een favicon toe te voegen.

Hoe ziet een favicon eruit?

Een favicon is een klein logo dat altijd in een vierkant past. Kijk maar eens naar je openstaande tabbladen. Op onze website is de favicon ons logo (zonder de bedrijfsnaam), in onze huisstijl kleuren. 

Wellicht dat je ook nog andere tabbladen hebt openstaan. Zoek je bijvoorbeeld iets via Google, dan is de favicon een wit rondje met een gekleurde G erin. Niet iedere website heeft een favicon. Wanneer dit niet het geval is dan wordt de favicon automatisch een grijze wereldbol.

Hoe maak je een favicon?

Wat wil je als favicon gebruiken? Een goede optie is om (een deel van) je logo te gebruiken, uiteraard zonder tekst, dus alleen het icoontje. Hier maak je een vierkante afbeelding van.

Met behulp van een favicon generator kun je je bestand omzetten naar een .ico-bestandje. Dit bestand herkennen browsers wanneer zij favicons toevoegen aan tabbladen.

Voorbeelden van favicon generators:

Hoe voeg je een favicon aan je website toe?

Een favicon toevoegen kan via de code, door het .ico-bestand te uploaden naar de root directory van je server. Na het uploaden duurt het soms enkele dagen voordat je icoontje zichtbaar is (cache legen kan helpen).

Vaak biedt een CMS een optie om de favicon via het menu toe te voegen. Zo kan het bijvoorbeeld bij WordPress door in je WordPress Customizer naar Site-identiteit te gaan. Nadat je het site-icoon hebt toegevoegd, druk je op publiceren. Let op, de wat oudere thema’s van WordPress bieden deze optie niet, gebruik dan een favicon plugin of kijk onder Theme Options of je de functie daar terugvindt.

Kom je er zelf niet uit? Vraag The Content Case om hulp!