Wat is Google Forms?

Google Forms is een Google tool waarmee je vragenlijsten kunt opstellen en verspreiden. De enquête-tool staat in het Nederlands bekend als Google Formulieren. Met de tool maak je de vragenlijsten precies zoals jij wilt en in je eigen stijl, bijvoorbeeld met foto’s en/of logo’s. De resultaten kun je gemakkelijk exporteren, zodat je direct een overzicht hebt van de uitkomsten.

Mogelijkheden Google Forms

Wat kun je met Google Forms? Meer dan genoeg, we geven je graag een opsomming van deze fijne tool!

  • Gratis in gebruik.
  • Inschrijvingen voor bijvoorbeeld events verwerken, maar ook e-mailadressen verzamelen en polls en enquêtes publiceren.
  • Thema aanpassen en logo toevoegen voor personalisatie.
  • Vragen formuleren hoe je wilt, van meerkeuze tot dropdown-menu’s en lineaire schalen.
  • Automatische en realtime verzameling van gegevens met weergave in grafieken en spreadsheet.
  • Samenwerken, door anderen uit te nodigen voor bewerking.
  • Koppeling met andere zakelijke Google Tools, zoals Google Meet, Gmail, Kalenders en Google Sheets.

Hoe werkt Google Forms?

Door in te loggen met een Google-account kun je direct aan de slag. Maak gebruik van een van de standaard templates of ga voor een leeg formulier. Je kunt de vragen op één overzichtspagina stellen of meerdere doorklikpagina’s gebruiken.

De tool is zo ontworpen dat deze voor iedereen gemakkelijk in gebruik is. Je selecteert met een klik op de knop wat voor type vraag je wilt (bijvoorbeeld meerkeuze, schaal of open vraag), en vult zelf de antwoordmogelijkheden in als je dat wenst.

Vervolgens kun je vanuit de tool het vragenformulier ook direct verzenden. Wil je liever de link gebruiken, dan kun je die ook ophalen.

Resultaten ophalen in Google Forms

Naar aanleiding van een vragenlijst wil je natuurlijk resultaten verzamelen. Soms wil je een bepaald aantal respondenten halen waardoor je de enquête voor onbepaalde tijd open laat staan. Andere keren wil je een bepaalde periode instellen dat het formulier online staat, ook dit is mogelijk.

Tussentijds bekijk je de resultaten. In het formulier zie je hoeveel mensen er al gereageerd hebben. De antwoorden kun je downloaden of openen in een spreadsheet. Het is mogelijk om bij elke nieuwe reactie een e-mailmelding te ontvangen op je Google mailadres.

App Google Forms

Vanaf je smartphone vragenlijsten opstellen of het gemak ervaren van onderweg de resultaten checken. De Google Forms app werkt erg gemakkelijk en is te downloaden voor Android en iOS. Liever via desktop Google Forms gebruiken, dan ga je naar Google.nl/intl/nl/forms/about/.