Wat is Google Keyword Planner?

Google Keyword Planner, oftewel de Google Zoekwoordplanner, is een dienst van Google waarin je zoekvolumes van keywords vindt. Je vult een of meerdere zoekwoorden in en ziet de gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten, de mate van concurrentie en de prijzen om te adverteren op deze keywords. Bovendien krijg je een grafiek van de populariteit per maand en zie je heel wat suggesties die met jouw zoekterm te maken hebben.

Hoe gebruik je Google Keyword Planner?

Om de Zoekwoordplanner te gebruiken maak je een account aan. Dit werkt het gemakkelijkst met Gmail, maar je kunt ook een ander mailadres aan je account koppelen. Het zien van indicaties van zoekvolumes is gratis. Wil je echter precieze aantallen zien, dan betaal je tegenwoordig. Nu je een account hebt kun je beginnen met het invullen van zoektermen. Nu krijg je het zoekvolume van dat zoekwoord te zien en ook tal van suggesties.

Hoe haal je informatie uit Google Keyword Planner?

Je hebt nu een mooi overzicht van informatie, maar hoe lees je dit precies? Je ziet een tabel met daarin het zoekwoord. Vervolgens zie je de gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten met een bijbehorende grafiek van de trend van dat keyword. Daarna zie je de concurrentie staan. Dit kan zijn laag, normaal of hoog. Hoe lager de concurrentie, hoe groter de kans dat jij met dit keyword in Google gaat scoren. Het betekent namelijk dat relatief weinig concurrenten dit keyword gebruiken. Tot slot zie je ook nog de prijzen voor adverteren op de betreffende zoekterm, zowel voor een hoog als voor een laag bereik.

Zoekwoorden vergelijken

Met de Google Keyword Planner kun je perfect zoekwoorden vergelijken. Het liefst zoek je relevante zoektermen met een hoog aantal maandelijkse zoekopdrachten in combinatie met een lage concurrentie. Heb je een doelgroep in een ander land of in een bepaalde regio? Ook dat kun je bovenin allemaal instellen, alsook de zoekperiode. Zo gebruik je de Zoekwoordplanner als perfect hulpmiddel voor je content marketing (let op, er zijn ook alternatieven voor de Google Keyword Planner).