Google Search Console is een gratis dienst van Google waarmee je de organische prestaties van je website in Google bijhoudt. Je ziet je huidige ranking van je beste 1000 keywords en de stijgingen en dalingen ervan. Daarnaast zie je hoe je je huidige prestaties kunt verbeteren. Google Search Console is dankzij de diverse rapporten die gegenereerd kunnen worden, een waardevolle toevoeging voor het verbeteren van je positie ten opzichte van je concurrenten.

search console overzicht

Hoe maak je een Google Search account aan?

Om een account aan te maken ga je naar de Google Webmasters pagina, via https://www.google.nl/intl/nl/webmasters. Hier ga je rechtsboven naar inloggen. Heb je nog geen account, dan zal je eenmalig je website moeten toevoegen. Dat doe je simpelweg door je domeinnaam in te geven.

Vervolgens moet je een aantal stappen doorlopen om aan Google te bewijzen dat dat domein ook echt van jou is. Hiervoor zijn meerdere manieren. De beste manier is door deze te verifiëren via een TXT-record in je DNS instellingen.

Begrijp je niet hoe dat werk? Dan zijn er nog andere opties, zoals inloggen met je Google Tag Manager account, aanmelden bij Google Analytics of een HTML-tag toevoegen aan de website. Die laatste optie werkt uiteraard voor iedereen, maar zorg er wel voor dat je dit op de juiste manier doet en niets kapot maakt in je code.

Welke rapporten genereren met Google Search Console?

Met Google Search Console kun je heel wat informatie achterhalen over de prestaties van je website. De belangrijkste rapporten die gegenereerd kunnen worden:

  •  Indexeringsproblemen vaststellen en oplossen.
  • Traffic van Google Zoeken weergeven: hoe vaak word je site weergegeven op Google, op welke opdrachten word je gevonden en hoe vaak klikken gebruikers door?
  • Een overzicht van de sites die linken naar jouw website.
  • Eventuele problemen op het gebied van mobiel gebruiksgemak vaststellen.
  • Overige problemen analyseren op het gebied van indexering en spam.
  • Eventuele straffen van Google zullen hierin weergeven worden.

Daarnaast bevestig je met Search Console aan Google dat die je site kan vinden en kan crawlen, bijvoorbeeld door je XML sitemap te uploaden. Kortom, een waardevolle tool voor het optimaliseren van je zoekmachinepositie en het verbeteren van je gebruiksvriendelijkheid.