Wat zijn headings?

Headings zijn koppen op een webpagina, oftewel de titels en subtitels in webteksten zoals artikelen en blogposts. Door je headings goed in te richten in de HTML, zorg je ervoor dat zoekmachines je website beter kunnen herkennen en ranken. Hierbij begin je met H1 voor de titel, en bouw je af naar H2, H3, et cetera voor koppen en subkoppen.

HTML met headings

Waarom headings gebruiken?

Zoekmachines scannen je website om je te laten ranken op bepaalde keywords. Hierbij heb je natuurlijk als doel dat je artikel zo hoog mogelijk scoort in de zoekmachineresultaten. Bovendien wil je dat bezoekers op je pagina blijven, oftewel dat hun vraag/zoekopdracht na het openen van jouw website beantwoord wordt.

Om aan dit proces bij te dragen, maak je gebruik van headings. Dit zijn simpelweg de titel, de koppen en subkoppen van je artikel. Zoekmachines hechten veel waarde aan de kernwoorden in de headings. 

Het is van belang dat deze headings ook in de HTML als headings gemarkeerd staan, zodat zoekmachines ze kunnen lezen. Hoe dit werkt vertellen we je in de volgende heading ;-).

Hoe gebruik je headings?

Een heading zit verwerkt in de code van je website. Heb je geen verstand van HTML? Geen zorgen, want de meeste systemen (zoals WordPress) hebben de mogelijkheid om bij het plaatsen van een artikel direct een heading te selecteren. Categoriseer als volgt:

  • H1 – Titel
  • H2 – Koppen
  • H3 – Subkoppen
  • H4 – Subkoppen van subkoppen
  • Et cetera

De voorkeur is altijd om deze cijfers op volgorde af te werken. Ga bijvoorbeeld geen H3 plaatsen zonder dat je een H1 of H2 hebt. Deze zijn namelijk belangrijker voor je Google rankings. Zoekmachines zien H1 als belangrijkste heading voor het bepalen van het onderwerp van je content, dus het is aan te raden daar alvast kernwoorden te gebruiken. Een H1 kan daarnaast slechts één keer gebruikt woorden op een pagina. Een pagina kan immers maar één titel hebben. Ook in de andere headings is het gebruik van keywords aan te raden.

Handmatig headings plaatsen in HTML

Wil je handmatig headings plaatsen in de HTML? Ook dan is het nog niet moeilijk om dit te doen. Je voegt de code als volgt toe:

<h1>Titel</h1>
<p>Tekst </p>
<h2>Subtitel</h2>
<p>Tekst</p>

Enzovoorts.

Dit kan je ook doen met de overige (sub)koppen door het cijfer aan te passen.