Wat is een IP-adres?

Een IP-adres is een cijfercode waarmee een apparaat dat op internet aangesloten is herkend kan worden. Denk hierbij aan computers, smartphones, tablets, maar ook routers, printers en andere computerapparatuur. Ieder apparaat heeft een unieke code en via het IP-adres is het mogelijk dat verschillende apparaten met elkaar communiceren.

IP staat voor Internet Protocol en werd al in 1989 in het leven geroepen door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web.

ethernetkabels

Vaste versus dynamische IP-adressen

 • Vaste IP-adressen: veranderen niet meer na toewijzing van internetprovider. Ze blijven hetzelfde totdat het apparaat op het netwerk buiten gebruik raakt.
 • Dynamische IP-adressen: wordt pas vastgesteld na communicatie met een server. Hierdoor verandert het IP-adres per sessie.

Domeinnaam gekoppeld aan IP-adres

Als je als ondernemer een website hebt, dan wordt de unieke domeinnaam gekoppeld aan een IP-adres. Op het moment dat bezoekers het domein bezoeken, dan vindt de vertaling naar het IP-adres plaats, zodat de website leesbaar is. 

Ook kun je via een IP-adres achterhalen wie de eigenaar van een website is en wie een bepaalde webpagina heeft opgevraagd. Tevens kun je achterhalen van welk IP-adres een login of een e-mail afkomstig is.

IP-adres versleutelen met VPN

Wil je anoniem surfen door niet te communiceren via je eigen IP-adres? Dan kun je daarvoor een VPN-verbinding instellen. Je verbinding wordt versleuteld via een ander IP-adres, bijvoorbeeld in het buitenland.

Een VPN-verbinding komt tevens van pas wanneer je vanaf (openbare) wifi-netwerken werkt. Doordat je verbinding versleuteld wordt, kun je anoniem surfen en ben je beter beschermd tegen hackers en andere cyberaanvallen.

Het belang van een IP-adres voor linkbuilding & C-blocks

Wanneer je bezig bent met linkbuilding dan kan het IP-adres van de websites waarop je links staan van belang zijn voor je rankings. Hoe zit dat precies?

 • Een IP-adres bestaat uit blokken met cijfers, bijvoorbeeld 123.456.789.123. 
 • Op het moment dat veel dezelfde backlinks met hetzelfde C-block, oftewel de eerste drie cijfercodes hetzelfde zijn, dan staan deze op dezelfde servergroep. De kans is dan groot dat deze websites van dezelfde eigenaar zijn of in ieder geval iets met elkaar te maken hebben.
 • Je krijgt dan bijvoorbeeld een lijst met backlinks van de volgende IP-adressen, waarbij de eerste drie blokken uit precies dezelfde cijfers bestaan. Het vierde cijferblok (D-block) varieert hierbij wel:
  123.456.789.123
  123.456.789.456
  123.456.789.789
 • Op kleine schaal hebben veel backlinks met hetzelfde C-block profiel geen invloed op je rankings, maar op grote schaal zou dit wel verschil kunnen maken. Google waardeert websites die een eenzijdig linkprofiel hebben namelijk minder goed.

Kortom, het is belangrijk om tijdens het linkbuilden niet alleen links in te kopen bij websites met hetzelfde C-block (vaak dezelfde eigenaar), maar juist te kiezen voor een variërend linkbuildingprofiel. Het IP-adres per website is gelukkig gemakkelijk te achterhalen, zodat je hier rekening mee kan houden alvorens je links inkoopt.

Hulp nodig met linkbuilding en het creëren van een sterk linkprofiel? Neem dan contact met ons op!