Wat is link juice?

Link juice, oftewel linkwaarde, is een SEO term die aangeeft hoeveel waarde, relevantie en autoriteit een pagina doorgeeft door naar jou te linken. Hoe hoger de link juice, hoe waardevoller de linkende pagina voor jouw pagina (URL) is. De hoeveelheid link juice is tevens afhankelijk van het aantal inkomende en uitgaande links. De term link juice is ontstaan doordat men dit ziet als ‘het uitlekken van waarde’.

Drankjes op tafel

Hoe verkrijg je linkjuice – extern?

Zoekmachines als Google vinden het belangrijk dat je content waardevol is en dat bezoekers vinden wat ze zoeken. Daarom hechten ze er veel waarde aan dat anderen laten zien dat ze jouw content waardevol vinden – door naar jouw pagina te linken. Zorg er dus voor dat je waardevolle content hebt waar anderen naar willen linken. Vaak worden er ook betaalde links in gekocht, bijvoorbeeld via een advertorial of directory. Indien je dit doet, let je op de autoriteitswaarden van de linkende website (hier zijn tools voor ontwikkeld). Ga overigens niet zomaar aan linkruil doen, want als Google je door heeft dan riskeer je een penalty.

Let op, een link kan pas waarde creëren als het een follow-link is. Indien er een no-follow tag aan de link is gegeven, dan heeft deze geen invloed op de link juice.

Hoe verkrijg je linkjuice – intern?

Naast externe links, dragen ook interne links bij aan de waarde van je pagina. Weliswaar niet zoveel als de externe links, maar het is zeker waardevol om bijvoorbeeld bij bepaalde keywords door te linken naar andere relevante pagina’s binnen je eigen website.

Heb je een pagina die goed gevonden wordt? Beperk dan zelf ook het aantal uitgaande links, omdat je hier zelf weer link juice door verliest. 

Wil je toch uitgaande links plaatsen, dan kun je zelf gebruik maken van de no-follow tag.

Link juice gekoppeld aan URL

Belangrijk om te weten is dat link juice doorgegeven wordt van pagina naar pagina. De linkwaarde van die pagina is gekoppeld aan je URL. Heb je veel geïnvesteerd in een pagina om die hoog te laten ranken, verander dan nooit de URL, want dan raak je de opgebouwde link juice kwijt.