Wat is een redirect?

Een redirect is een doorverwijzing van de ene URL naar een andere URL. Dit kan zowel naar pagina’s op hetzelfde domein als naar een ander domein. Er zijn verschillende redenen om een redirect te plaatsen, bijvoorbeeld wanneer je een pagina verhuist naar een andere URL of wanneer je meerdere websites samenvoegt. Het is belangrijk om in dit soort gevallen redirects te plaatsen, zowel voor SEO-doeleinden als voor de gebruiksvriendelijkheid. Redirects voeg je meestal toe via een plugin binnen je CMS of via de htaccess van een website.

Zon, pijltje, smiley in het zand

404: Page not found

Je kent het vast wel: je klikt op een URL en krijgt een 404-melding. Dit is heel vervelend en mogelijk zal je al snel willen wegklikken, bijvoorbeeld door terug te gaan naar de zoekmachineresultaten. Een 404 wil je dus te allen tijde voorkomen. Dit kan met een redirect, oftewel een doorverwijzing naar een andere pagina.

Linkwaarde behouden

Er is nog een andere belangrijke reden om door te linken in plaats van een pagina te verwijderen. Een bestaande URL heeft namelijk linkwaarde opgebouwd en wanneer je een nieuwe pagina start dan begint deze van voor af aan met het opbouwen van linkwaarde. Door een (permanente) redirect toe te passen geef je de waarde van de oude pagina mee aan de nieuwe pagina. Heb je bijvoorbeeld meerdere domeinen die allemaal aan elkaar gerelateerd zijn? Dan kan het een strategische keuze zijn om deze links naar een hoofddomein door te linken en op deze manier alle linkwaarde over te geven.

Redenen om je pagina te verplaatsen / URL aan te passen

Er zijn verschillende redenen te bedenken om je URL te veranderen. Zoals zojuist gemeld wil je geen 404-pagina, dus zorg je dat de huidige URL linkt naar de nieuwe URL. Wat zijn redenen om door te linken?

  • Je hebt een nieuwe website laten bouwen met een andere linkstructuur.
  • Een pagina is qua inhoud niet meer relevant voor je website, maar is wel door te linken naar een andere pagina
  • Je hebt een nieuwe bedrijfsnaam of verhuist je webdomein naar een andere URL.
  • Je hebt meerdere websites en wilt deze samenvoegen tot een website.

Welke soorten redirects zijn er?

Redirects worden benoemd middels een codering. De twee meest bekende zijn de 301 redirect en de 302 redirect. Hieronder leggen we de verschillen uit.

301: permanente redirect

Met een 301 kies je voor een permanente omleiding. Dit is later niet meer ongedaan te maken. Het voordeel van een 301 redirect is dat je vrijwel alle SEO linkwaarde overdraagt naar de nieuwe pagina. Door deze redirects te plaatsen kun je dus een specifieke pagina op je site extra veel waarde laten opbouwen.

302: tijdelijke redirect

Soms gaat de voorkeur naar een tijdelijke redirect. Met een 302 redirect kun je de omleiding later ongedaan maken. Dit is bijvoorbeeld relevant voor uitverkochte producten of pagina’s die zich specifiek op een bepaalde periode van het jaar richten. Wanneer je kiest voor een tijdelijke redirect dan wordt de SEO linkwaarde niet meegegeven aan de gelinkte pagina.