Wat is een responsive website?

Een responsive website is een website die zich aanpast aan het scherm waarop de bezoeker kijkt. Zo ziet je website er op mobiel anders uit dan op desktop. Het voordeel van responsive websites is dat deze gebruiksvriendelijk zijn, omdat alle functionaliteiten door het aanpassen van het scherm goed tot zijn recht komen.

Website op verschillende apparaten.

Leesbaarheid en bruikbaarheid

Een responsive website richt zich op de volgende twee pijlers en zorgt dat deze op ieder scherm zo optimaal mogelijk zijn:

  • Leesbaarheid
  • Bruikbaarheid van de gebruikersinterface

Tegenwoordig zijn er nog veel websites die niet goed werken op tablets en smartphones. Dat is zonde, want hierdoor heb je het risico om bezoekers te verliezen. Ga je voor een nieuwe website? Zorg dan dus altijd voor een responsive design.

Bouwen van responsive webdesign

Om een responsive website te krijgen is het belangrijk dat je website zo gebouwd wordt dat deze meeschaalt met de afmetingen van het scherm. Hiermee ga je voor een optimale webervaring op alle soorten en maten apparaten, van desktop tot tablet tot mobiele telefoon.

Een responsive webdesign wordt opgebouwd uit verschillende flexibele grids en afbeeldingen. Zo worden afbeeldingen bijvoorbeeld in percentage geschaald in plaats van in pixels. Het is uiteindelijk een kwestie van de broncode goed neerzetten en onderhouden.

Bij CMS zoals WordPress zijn er ook verschillende plugins beschikbaar om je website responsive te maken, maar hier zitten soms wel bugs in – bijvoorbeeld dat je ingeladen video niet goed meeschaalt. Controleer daarom altijd je website op de verschillende schermen.

Mobile friendly

Over het algemeen genomen stijgt het percentage mobiele gebruikers ten opzichte van desktop. Het is daarom erg van belang dat je website mobile friendly is. Niet alleen voor het behouden van bezoekers is dit interessant, maar ook voor de SEO rankings van Google. De mobile friendliness speelt namelijk een rol voor de indeling in de SERP. Bovendien gaat dit naar verwachting nóg belangrijker worden. Zorg dus te allen tijde dat je website afgestemd is op mobiel.