Wat zijn snippets?
Een snippet is de korte omschrijving van je webpagina zoals die in de zoekmachineresultaten (SERP) verschijnt. Deze bestaat uit een paginatitel, URL en meta description. Het is dus eigenlijk de eerste indruk die bezoekers vanuit de zoekmachine van jouw pagina krijgen.

Hoe is een snippet opgebouwd?
Een snippet bestaat dus standaard uit drie onderdelen, en wordt in deze standaard vorm ook wel poor snippet genoemd. Dit klinkt niet heel positief, terwijl de poor snippet juist heel erg belangrijk is voor de resultaten van je webpagina:
- Paginatitel: hierin verwerk je het belangrijkste keywords en vertel je in het kort wat de bezoeker op jouw pagina gaat vinden. De paginatitel moet de bezoeker overtuigen om verder te klikken. Bovendien zorgt de paginatitel voor een ranking op een bepaald zoekwoord in de zoekmachine. Het is optimaal om hiervoor maximaal 60 tekens te gebruiken.
- URL: dit is de pagina waarop je terecht komt. Bij voorkeur is dit een heldere URL waarin ook het belangrijkste keyword verwerkt zit.
- Meta description: Bij de meta description geef je in 120 tot 155 tekens een korte omschrijving van de webpagina waar de URL naar doorlinkt. Je geeft net dat beetje meer informatie dat de bezoeker triggert om door te klikken.
Zelf snippet bepalen
De snippet vul je helemaal naar wens zelf in. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de plugin Yoast voor WordPress (of een andere plugin) installeren. Ook kun je er zelf een systeem voor bouwen. Wanneer je de snippet niet handmatig in de backend invult, dan wordt deze door de zoekmachine uit zichzelf bepaald. Dit gebeurt als volgt:
- Paginatitel: naam van je pagina + naam van je website.
- URL: deze blijft hetzelfde, of je nu wel of niet de snippet handmatig invult. Enkel door middel van het toepassen van breadcrumbs via structured data heb je hier invloed op.
- Meta description: eerste regels van de tekst op je pagina, vervolgens wordt de tekst afgebroken.
Je kunt je voorstellen dat dit automatisch genereren van de snippet niet wenselijk is, omdat het vaak niet de meest overtuigende manier is om bezoekers aan te trekken vanuit de zoekmachine. Zorg dus dat je de effectiviteit van de snippet in eigen hand houdt, het is een kleine moeite voor een goed resultaat.
Rich snippet: extra informatie
Zoals zojuist benoemd wordt een standaard snippet ook wel een poor snippet genoemd. Daar tegenover staat de rich snippet. Hierbij wordt er extra informatie aan het zoekresultaat toegevoegd, zoals een beoordeling, data van events, afbeeldingen bij producten en recepten, contactgegevens van bedrijven of prijzen bij producten.
Niet bij alle resultaten is het mogelijk om een rich snippet te verkrijgen, want dat is dus afhankelijk van wat men op de pagina kan vinden. Meer weten over rich snippets en hoe je ze kan toevoegen? Lees dan over ‘Wat zijn rich snippets?’