Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) op je website geeft aan dat vertrouwelijke informatie versleuteld wordt. Gebruikers kunnen op die manier veilig gegevens invullen, zoals contactgegevens, e-mailadres en bankgegevens. Je herkent een website met SSL-certificaat bovenaan het slotje in de balk van de URL. Daarnaast begint de URL met https:// in plaats van http://. De extra ‘s’ staat voor Secure. 

settings

Waarom SSL-certificaat nemen? 

Er zijn verschillende redenen om een SSL-certificaat voor je website aan te schaffen. Zo is het volgens de GDPR (wet gegevensbescherming) verplicht om gegevens van je bezoekers te beschermen en met een SSL-certificaat toon je aan dat je dit doet.  

Daarnaast toon je met een SSL-certificaat aan dat je het belangrijk vindt om een beveiligde website te hebben. Je wekt op deze manier vertrouwen op. 

Tot slot heeft SSL (waarschijnlijk) een positief effect op je rankings in de zoekmachine

Welke typen SSL-certificaten zijn er? 

Voor verschillende typen websites zijn verschillende SSL-certificaten beschikbaar. Grofweg kun je deze opdelen in de volgende drie, waarbij de eerste variant het minst uitgebreid is (en het voordeligst qua prijs). 

  • Domein validatie (DV): voor niet-publieke websites of privé domeinen waar het vooral belangrijk is dat gegevens veilig verzonden worden, maar waarbij de identiteit van de website minder belangrijk is. 
  • Organisatie validatie (OV): voor websites zonder commerciële doelstelling, waarbij zowel een beveiligde verbinding als controle van de bedrijfsgegevens centraal staan.  
  • Uitgebreide validatie (EX – Extended validation): voor commerciële websites zoals webshops en banken. 

Hoe kom je aan een SSL-certificaat 

Wanneer je een abonnement afsluit bij een hostingpartij dan kun je vaak direct een SSL-certificaat aanschaffen. Soms betaal je hier een kleine bijdrage per maand voor, bij anderen is het gratis of zit het inbegrepen in de prijs. Heb je nog geen SSL aangeschaft bij je hosting? Dan kun je dit alsnog doen. Kijk bij je dashboard of je zelf kunt uitbreiden met SSL via je hostingpartij of schaf het aan via een externe partij. Prijzen lopen per partij uiteen. 

TLS – veiliger dan SSL 

Tegenwoordig maken we gebruik van het TLS-protocol in plaats van het SSL-protocol. Dit staat voor Transport Layer Security en is een nóg veiligere versie van het SSL. In de volksmond spreken we echter nog steeds van SSL. Indien je dus een SSL-certificaat aanschaft, dan heb je dus eigenlijk een TLS-certificaat.