Wat is een stockfoto?

Een stockfoto is een foto uit een beeldbank die op voorraad ligt (on stock). Deze beeldbank wordt over het algemeen onderhouden door fotografen en kunstenaars over de gehele wereld, die hun werk kunnen uploaden naar de beeldbank. De stockfoto’s kun je gebruiken voor je communicatie. Sommige stockfoto websites zijn gratis in gebruik, voor anderen betaal je een vast bedrag per maand of per foto. 

twee ouders met kind

De voordelen van stockfoto’s gebruiken 

Wanneer je afbeeldingen nodig hebt voor je communicatie dan kun je natuurlijk een fotograaf inschakelen voor afbeeldingen op maat. Dit is handig als je specifiek foto’s van je producten of bedrijf wilt. Ben je juist op zoek naar algemenere foto’s, dan biedt een stockfoto website zeker voordelen: 

  • Voordeliger dan het inhuren van een fotograaf 
  • Gigantisch aanbod foto’s, dus altijd wel iets te vinden dat bij je past 
  • Afbeeldingen zijn al bewerkt en te downloaden in verschillende formaten 
  • Op stockfoto sites zoek je niet alleen op onderwerp, maar ook op kleurtonen en stand 
  • Direct tot je beschikking, als je op dit moment bedenkt dat je het nodig hebt dan heb de stockfoto gedownload in een vingerknip 

Stockfoto abonnement 

Er zijn heel wat stockfoto websites op de markt, zowel gratis als betaalde. Vanaf enkele tientallen euro’s per maand heb je een stockfoto abonnement. Bekende betaalde stockfoto sites zijn bijvoorbeeld Shutterstock, Adobe Stock en Depositphotos. 

Gratis stockfoto’s 

Ook de afbeeldingwebsites met gratis stockfoto’s doen prima dienst. Hier vind je voornamelijk foto’s van fotografen die een podium zoeken. Tevreden? Dan kun je vragen naar meer werk van de betreffende fotograaf. Voorbeelden van gratis stockfoto sites zijn Pexels, Pixabay en Unsplash. Hier vind je een lijst met gratis stockfoto sites.  

Betalen per foto 

Kun je op de gratis stockfoto sites niet vinden wat je zoekt? Het is een feit dat je met een betaald abonnement meer keuze hebt. Wanneer je op de gratis sites zoekt dan krijg je ook vaak betaalde aanbevelingen. Kom je dan één of enkele afbeeldingen tegen die je graag wilt, dan kun je ook per foto afrekenen.