Wat is videomarketing?

Videomarketing is het inzetten van video om je product, dienst of bedrijf prominenter in de markt te zetten. Met video’s kun je (potentiële) klanten informeren, amuseren, overtuigen en activeren. De video’s kun je delen op kanalen als je website, YouTube en andere social mediakanalen.

film maken

De voordelen van videomarketing

Videomarketing is steeds meer in opkomst. Men zoekt naar creatieve manieren om publiek te bereiken. Videomarketing biedt daarin uitkomst, omdat je hier persoonlijkheid, beeld en tekst in kunt combineren. Videomarketing voordelen:

  • Bezoekers informeren, amuseren, overtuigen en activeren.
  • Je kunt de persoonlijkheid van je bedrijf goed naar voren brengen.
  • Je kunt producten demonstreren en ze zo meer tastbaar maken.
  • Een video blijft vaak langer in het geheugen hangen dan tekst.
  • Met goede videosoftware kun je via video de kijker direct aanzetten tot actie, bijvoorbeeld het inschrijven op een cursus met korting of het kopen van een product.
  • Je kunt de resultaten van videomarketing in veel gevallen goed meten. 

Videomarketing voorbeelden

Je kunt je video’s op verschillende manieren inrichten. Heb je geen videokennis, dan kun je ook nog altijd een videomaker inschakelen. Dit kan bijvoorbeeld voor het gehele filmpje of alleen voor de nabewerking. Voorbeelden van videomarketing content:

Informerende video: bijvoorbeeld over wat je bedrijf doet. Dit kan in de vorm van een getekende cartoon, een persoonlijke boodschap om medewerkers een gezicht te geven of beelden van je bedrijf met voice-over.

Productaanprijzing: hierbij prijs je een specifiek product aan. Aan het einde van de video kun je korting bieden op dat product.

Tutorials en do-it-yourself: je kunt met videomarketing ook after sales doen, denk aan de tutorials van de IKEA of het koken van recepten met producten van een bepaald merk. Je demonstreert hoe iets werkt.

Webinars: hierin geef je informatie over een bepaald vakgebied. Het is een leerzame video waarin je bijvoorbeeld kunt aansturen op het afnemen van een cursus voor aanvullende informatie.

Testimonials: je kunt je klanten hun verhaal laten doen in jouw video. Dit wekt betrouwbaarheid op bij potentiële nieuwe klanten. Je kunt ook een influencer vragen om een unboxing video te doen van jouw product.

Aankondiging: nieuw product of event op komst? Geef je kijkers alvast een sneak peak.

Gepersonaliseerde video: met de juiste software is het zelfs mogelijk om video’s te personaliseren, bijvoorbeeld op geslacht, branche en bezoekersfrequentie.

Platformen videomarketing

Hoe breng je je video’s onder de aandacht bij je doelgroep? Daarvoor is het belangrijk dat je weet op welke kanalen ze aanwezig zijn. YouTube is een allemansvriend, dit videokanaal werkt uitstekend als basis om je video’s op te plaatsen. Resultaten verschijnen bovendien in de zoekmachine, waardoor je extra nieuwe bezoekers kunt binnenhalen.

Zet daarnaast andere social mediakanalen in. Denk aan Facebook, LinkedIn en je eigen website. Eventueel kun je betaalde advertenties inzetten om nieuw publiek te bereiken.

Videomarketing meetbaar maken

Middels videomarketing kun je perfect iets verkopen, van een cursus tot producten en andere diensten. Het aantal views op video’s is gemakkelijk meetbaar. Wil je ook heel specifiek de conversie achterhalen? Dan kun je bijvoorbeeld een exclusieve korting aanbieden. Zo kun je perfect herleiden welke kijkers naar aanleiding van de video actie hebben ondernomen.

Videomarketing versus reclamefilmpjes

Lijkt videomarketing op traditionele reclamefilmpjes? Integendeel, want bij de traditionele reclame wordt het filmpje aan je opgedrongen. Zit je net lekker tv te kijken, komt er weer een reclame voorbij.

Bij videomarketing kiest men zelf of men het filmpje bekijkt. Een aantrekkelijke titel en een spetterende intro zijn daarom belangrijk om de aandacht van je bezoekers te krijgen en vast te houden.

Stappenplan voor videomarketing

Wil je zelf aan de slag met videomarketing. Dan kun je het volgende videomarketing stappenplan als basis gebruiken:

  1. Bedenk de onderwerpen van de video’s en maak een contentkalender. Werk de video’s als concept uit. Stel ook doelen op, wat wil je bereiken met videomarketing en hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Ga je korting bieden (of A/B testen met korting)? Via welke kanalen ga je de video’s verspreiden?
  2. Zorg dat je weet hoe je de video’s gaat opnemen. Moet je iemand inschakelen voor het maken of bewerken van de video’s? Ga je dit zelf doen? Plan tijd en budget in. Beslis met welke professionele videosoftware je gaat werken.
  3. Video’s gereed? Tijd om ze te verspreiden. Monitor de resultaten en neem deze mee in je evaluatie. Wat ging goed, wat kun je de volgende keer beter of anders aanpakken? Scherp op basis hiervan je videomarketingstrategie aan.