Wat is een infographic?

Een infographic, oftewel infografiek, is een illustratieve weergave van informatie. Hierin wordt zowel tekst als beeld gebruikt. Het doel van een infographic is informatie op een duidelijke en speelse manier rangschikken, bijvoorbeeld met behulp van afbeeldingen, grafieken en diagrammen, opsommingen en symbolen. De boodschap van een sterke infographic is in één oogopslag duidelijk.

Datavisualisatie met een infographic

Een infographic kan zowel op zichzelf staan als onderdeel zijn van een langere, verklarende tekst. Ze zijn niet alleen aantrekkelijk om te zien, maar zijn tevens een perfect hulpmiddel om bijvoorbeeld cijfers of een stappenplan in te presenteren. Voorbeelden van onderwerpen van infographics zijn het presenteren van verkiezingsuitslagen of het aanbieden van een stappenplan (Wat te doen bij…). Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Zodra je jouw tekst en/of cijfers aantrekkelijk om kunt zetten in een korte, krachtige boodschap met illustraties dan is je informatie geschikt voor een infographic.

Wat maakt een goede infographic?

Infographics zijn er in alle soorten en maten. Er zijn geen gouden regels voor het maken van een sterke infographic, maar uiteraard zijn er wel richtlijnen. Zorg te allen tijde voor een goede verhouding tussen tekst en beeld. Indien je te veel tekst gebruikt dan valt de boodschap weg in de tekst. Indien je alleen beeld gebruikt dan komt de boodschap mogelijk niet over. Het is aan te raden om je infographic altijd door meerdere onafhankelijke personen te laten checken, om te zien of de infographic zonder voorkennis begrepen wordt en of dat de boodschap duidelijk overkomt.

Qua kleurgebruik is het -indien van toepassing- aan te raden om de infographic aan te laten sluiten bij je huisstijl. Welke kleuren overigens de beste keuze zijn voor het gebruik in infographics is niet concreet te beantwoorden. Er is al veel onderzoek gedaan naar kleurgebruik in infographics, waarbij de antwoorden niet eenduidig waren. Welke kleuren je ook gebruikt, het is belangrijk dat de teksten, cijfers en grafieken duidelijk leesbaar zijn.