Wat is een webinar?

Een webinar is een interactieve live presentatie via het internet, over het algemeen met als doel iemand iets bij te leren over een bepaald onderwerp en soms ook om (indirect) iets te verkopen. Het woord is samengetrokken uit ‘web’ en ‘seminar’. Een webinar volg je vanuit een digitaal apparaat. Daar heb je door middel van webinar software de kans om vragen te stellen of te reageren.

Vrouw schrijft naast laptop

Waarom een webinar geven?

Webinars zijn een vorm van one-to-many communicatie waarbij je een groot bereik hebt door middel van één presentatie. Steeds meer van onze collega’s geven webinars, om op die manier potentiële klanten te overtuigen van hun doelen. Het is zeker een slimme manier om contact met je doelgroep op te nemen en een groot publiek te bereiken terwijl het toch persoonlijk is.

Zorg er bij het geven van een webinar altijd voor dat je gebruikmaakt van overzichtelijke slides, je professioneel overkomt, goede software gebruikt die niet vastloopt en dat je ook werkelijk relevant bent voor je ontvanger. Anders zie je het aantal kijkers snel teruglopen en bereik je je doel van het webinar niet.

Bij een webinar staat contact met deelnemers hoog in het vaandel en door middel van polls, surveys en chatvragen kun je de dialoog aangaan met het publiek. Hiermee kun je tevens het succes van je online presentatie bepalen.

Waarom een webinar volgen?

In een webinar wordt er vaak relevante informatie met je gedeeld. Vaak triggert deze informatie tot het afnemen van een cursus, het volgen van een workshop of kopen van een boek. In een webinar krijg je dan vaak al een tipje van de sluier. Je kunt er dan bijvoorbeeld ook veel van leren in een bepaald vakgebied.

Online deelnemen aan een webinar

Voor een webinar word je over het algemeen uitgenodigd, bijvoorbeeld via een kennis, of een e-mail of social media advertenties. Naast het live videobeeld zie je ook slides waarop je kunt meelezen. Daarnaast heb je vaak de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Je klokt in op het aangegeven tijdstip. Kun je op dat tijdstip niet? Soms heb je dan pech, maar af en toe kun je de webinar ook terugkijken.