Wat is een XML Sitemap?

Een XML Sitemap is een tekstbestand op je website waarin je een lijst opneemt van de pagina’s op jouw website die je graag wil laten crawlen door een zoekmachine. Door de sitemap te schrijven in XML code, help je de zoekmachine de structuur van je website te ontdekken. Je stimuleert zoekmachines om jouw pagina’s in de zoekresultaten op te nemen op een manier die voor jou wenselijk is. Een XML Sitemap is een must-have voor iedere website die belang hecht aan SEO.

Landkaart met punaises

Wanneer een XML Sitemap toevoegen?

Een sitemap is voor iedere website waardevol, omdat je op deze manier aan zoekmachines vertelt welke pagina’s van belang zijn. Daarnaast kun je nieuwe pagina’s aan de sitemap toevoegen, zodat deze sneller in de zoekresultaten opgenomen worden.

Vooral voor de volgende websites biedt een XML Sitemap veel extra waarde:

  • Websites met complexe structuren
  • Websites met dynamische inhoud, zoals webshops
  • Websites met weinig interne en/of externe links
  • Websites die regelmatig nieuwe pagina’s toevoegen

Voeg iedere pagina die je geïndexeerd wil hebben toe aan je XML sitemap.

Hoe ziet een XML Sitemap eruit?

Een sitemap is een aangemaakt tekstbestand dat codes en URL’s bevat. Hierin geef je informatie over de pagina’s van je website. Je noemt de URL, het moment van de laatste aanpassing aan deze pagina en de prioriteit van de pagina. Het is mogelijk om je sitemap zo aan te maken dat deze automatisch update bij wijzigingen aan je website. Indien je zelf niet weet hoe je een XML Sitemap aanmaakt, dan kun je tools gebruiken zoals de Screaming frog SEO Spider of XML-sitemaps.com. Raadpleeg bij twijfel over het opstellen van je sitemap altijd een professional.

XML Sitemap zichtbaar maken voor zoekmachines

Voor het effectief laten crawlen van je website is het aan te raden om de XML Sitemap toe te voegen aan je Robots.txt. Dit is kortgezegd een tekstbestand waarin je richtlijnen opneemt hoe zoekmachines jouw website moeten lezen. Zoekmachines worden vanuit hier doorgestuurd naar je sitemap.

Voeg als volgt toe aan Robots.txt: Sitemap: http://www.naamwebsite.nl/sitemap.xml

Daarnaast voeg je je sitemap toe aan Google Search Console, een tool voor SEO (voor zoekmachine Bing gebruik je Bing Webmaster Tools). Indien er URL’s in je sitemap niet werken dan krijg je dat hier te zien. Na enkele dagen zie je in Search Console welke pagina’s zijn geïndexeerd in Google. Soms worden niet alle pagina’s geïndexeerd. Mogelijke redenen zijn onder andere te weinig content, een te lange laadtijd of een blokkering in je Robots.txt zijn. Kijk waar de knelpunten liggen en start met optimaliseren.