Is het altijd al je droom geweest om je eigen blog te starten, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Daar komt nu verandering in. We geven je een aantal concrete tips, zodat je direct aan de slag kunt met het registreren van een nieuwe domeinnaam en het invullen van jouw blog.

Bloggen via WordPress

WordPress behoort tot de populairste Content Management Systemen (CMS) ter wereld. En dat is niet voor niets, want het blinkt uit in meerdere opzichten. Reden om te kiezen voor WordPress:

 • Gebruiksvriendelijk en begrijpelijk, geen tot weinig technische kennis nodig
 • Toegang tot honderdduizenden plug-ins om website te optimaliseren
 • Voor iedere doelgroep, zowel beginners als ervaren bloggers
 • Gratis in gebruik (mogelijkheid tot premium thema’s en upgrades)

Start met het registeren van een domeinnaam

Voordat je een blog begint, heb je natuurlijk eerst een domeinnaam nodig. Dit regel je gemakkelijk via een hosting partij. Om te weten wat de kosten zijn van een domeinnaam en welke domeinnamen überhaupt nog vrij zijn, kun je hier je domeinnaam registeren.

Is jouw gewenste domeinnaam niet meer vrij? Dan krijg je hier ook suggesties ook te zien. Tevens kun je ook direct andere extensies registeren (bijvoorbeeld .nl / .be / .com). Dat kan handig zijn voor de toekomst wanneer jouw blog tot een groot succes uitbloeit en je misschien internationaal wil gaan.

WordPress-pakket met voordelen

Er zijn veel hosting providers op de markt en als voorbeeld voor dit artikel hebben we de partij Hostnet gekozen om uit te lichten. Dit is namelijk een provider die veel focus legt op het realiseren van WordPress websites.

Zij hebben pakketten samengesteld waarmee je voor enkele euro’s per maand jouw eigen blog kunt hosten, met daarbij een aantal handige voordelen:

 • SSL-certificaat en https-verbinding (beveiligde verbinding)
 • Toegang tot 5 zakelijke mailboxen met eigen domeinnaam
 • Inclusief WordPress-handleiding voor beginners (t.w.v. €19,95)
 • €85 gratis Google Ads-tegoed om je blog direct te boosten met advertenties
 • 7 dagen per week support via telefoon, e-mail, WhatsApp en chat
 • Blog met 5 GB opslagruimte vanaf €2,25 per maand
 • Na registratie direct beginnen met WordPress website maken

Wanneer jouw blog groeit en je meer opslagruimte nodig hebt dan heb je altijd de mogelijkheid om te upgraden naar een groter pakket met meer opslagruimte. Zo heb je vanaf €3,25 per maand al 50 GB beschikbaar.

De indeling van je WordPress blog

Als je de domeinnaam geregistreerd hebt en de hosting geregeld hebt, dan is het tijd voor het échte werk, namelijk het invullen van jouw nieuwe blog. Via WordPress kun je kiezen uit tal van thema’s, waaronder gratis opties en premium thema’s. Snuffel eens rond en ontdek wat bij je past. Binnen enkele klikken zie je wat een ander thema met jouw website doet.

Nadat je je thema hebt vastgelegd is het tijd om in te vullen. Deel je blog op in categorieën. Dit maakt het voor bezoekers gemakkelijker om naar een topic te navigeren. De categorieën koppel je aan de menubalk.

Het fijne aan WordPress is dat de backend zich eigenlijk vanzelf wijst. Kom je er niet uit? Gebruik dan bijvoorbeeld de handleiding van Hostnet of zoek naar tutorials op YouTube. Die zijn er meer dan genoeg!

Vullen met content

Nu je de basis goed hebt staan kun je beginnen met vullen. Schrijf aantrekkelijke blogs die zowel interessant zijn voor je bezoekers als voor de zoekmachine. Met dat laatste bedoelen we dat je relevante keywords in je content moet verwerken. Zorg daarnaast voor een mix van tekst, afbeeldingen en filmpjes.

Het is slim om op frequente basis nieuwe blogs toe te voegen. Zo laat je zowel aan je visitors als aan de zoekmachine zien dat je actief bezig bent met het verbeteren van je website. Verwacht overigens niet direct van de ene op de dag enorme bezoekersstromen. Een blog heeft (normaal gesproken) tijd nodig om te groeien.

Bezoekers naar je blog trekken

Er zijn verschillende manieren om meer bezoekers naar je blog te lokken. Hiervoor kun je gebruikmaken van betaalde advertenties. Of wie weet ben je wel super goed met social media en kun je daar flink aan bekendheid winnen. Het optimaliseren van je SEO is een slimme move voor succes op lange termijn.

Wat je manier ook is, het is natuurlijk altijd leuker en interessanter om te bloggen als je ook bezoekers hebt en groei (en eventueel omzet) realiseert. Zo kun je een hobby mogelijk uitbouwen tot een fulltime job. Een manier om geld aan je blog te verdienen is bijvoorbeeld affiliate marketing.