Als ondernemer heb je vaak behoorlijk wat vaste kosten: tooltje hier, maandelijkse factuur van je hosting daar, met als klapper vaak de huur van je bedrijfspand. Wanneer je bepaalde afbeeldingen wilt gebruiken op je website, dan moeten deze rechtenvrij zij of boetes rond portretrecht te voorkomen. Het komt erop neer dat je moet betalen voor het gebruik van de foto via bijvoorbeeld een stockfoto leverancier. Met deze tips is dat afgelopen… We presenteren je de beste manieren om aan gratis rechtenvrije afbeeldingen te komen!
1. Pixabay
De stockfoto website Pixabay is een van de bekendste in zijn soort. Je vindt er zo’n anderhalf miljoen afbeeldingen die er professioneel uitzien en die perfect te gebruiken zijn voor een blog of website. De afbeeldingen op Pixabay.com worden ingezonden door gebruikers, maar worden allen gecontroleerd op rechtmatigheid en op kwaliteit. Zo weet je zeker dat je de foto’s veilig kunt gebruiken.
Op Pixabay categoriseer je heel gemakkelijk op maat, kleurenpalet en categorie, waardoor je snel het type foto vindt waar je naar op zoek bent.
2. Pexels
Onze persoonlijke favoriet is Pexels.com. Je ontdekt er honderdduizenden originele en moderne afbeeldingen die in allerlei maten te downloaden zijn. Daarnaast is het mogelijk je eigen custom maten op te geven, zodat je zeker weet dat de afbeelding in jouw design past. Je ziet steeds de naam van de fotograaf, dus als je fan bent van een bepaalde foto dan spot je direct alle andere foto’s van die inzender. Zo houd je je afbeeldingen in dezelfde stijl. Bij Pexels zijn vrijwel alle afbeeldingen gratis te gebruiken, maar controleer dit altijd even bij de specifieke afbeelding. Zodra je op een afbeelding klikt staat het erbij. Het wordt daarnaast gewaardeerd als je de credits aan de fotograaf geeft wanneer je de foto gebruikt, maar dat is niet verplicht.
Ook op Pexels categoriseer je heel gemakkelijk op kleurenpallet en type foto. Zo krijg je suggesties bij het intypen van een bepaald zoekwoord. Pexel biedt daarnaast ook enkele video’s en GIFjes.
3. Unsplash
Op Unsplash.com vind je meer dan een half miljoen gratis te downloaden afbeeldingen van onder andere freelance fotografen. De website is begonnen als kleine Tumblr-blog met restfoto’s van eigen fotoshoots. De site groeide al snel in populariteit en tegenwoordig behoort Unsplash tot de meest gebruikte gratis stockfotosites. Zelfs topmerken als Apple en Abode maken voor hun programma’s en apps gebruik van deze database. Unsplash heeft in onze ervaring een grote database dan Pexels, maar het nadeel is dat je afbeeldingen niet automatisch in de maten naar jouw voorkeur kunt downloaden.
Moderne en scherpe foto’s mag je op Unsplash verwachten. Ze geven je daarnaast suggesties voor thema’s die momenteel erg actueel zijn (bijvoorbeeld COVID-19, april 2020). Je ziet bij iedere foto wie de fotograaf is en je kunt direct contact opnemen met die persoon wanneer je maatwerk van die persoon wilt afnemen. Voor Unsplash geldt hetzelfde als Pexels: controleer even of de foto écht rechtenvrij is en het geven van credits wordt gewaardeerd.
Hoe verdienen gratis stockfoto sites hun geld?
Wellicht vraag je je af waarom websites als Pixabay en Pexels gratis afbeeldingen aanbieden. Toch zit er iets achter. Ze tonen namelijk ook gesponsorde foto’s, bijvoorbeeld van Shutterstock (een van de best betaalde stockfoto websites). Wellicht zie je een gesponsorde afbeelding (die je dan vaak toch net iets beter vindt dan het gratis alternatief), waardoor je besluit een betaald account aan te schaffen. Dit werkt doorgaans via een soort affiliate marketing principe. Bovendien kom je wel eens advertenties tegen tussen de foto’s.
Gratis foto’s niet altijd rechtenvrij
Er zijn nog genoeg andere websites waarop je gratis foto’s kunt downloaden. Het is echter opletten geblazen, want niet alle gratis fotosites bieden ook rechtenvrije foto’s! Gebruik je een van de drie bovengenoemde websites? Dan weet je in ieder geval zeker dat je de foto voor commercieel gebruik mag inzetten. Heb je een afbeelding gespot op een andere website? Lees dan altijd goed de voorwaarden door, want je wil niet het risico lopen om een aanmaning binnen te krijgen. Ook de meeste foto’s van Google afbeeldingen mag je niet zomaar gebruiken, maar je kunt hier wel filteren op foto’s die gelabeld zijn voor commercieel hergebruik, eventueel inclusief aanpassing.
Zelf foto’s maken!
Het beste alternatief voor gratis rechtenvrije afbeeldingen is het maken van eigen foto’s. Zeker als je producten verkoopt of diensten biedt die goed in beeld uit te drukken zijn, dan is dit een welkome toevoeging aan je promotiemateriaal en je website. Het maakt je website echt uniek. Zorg er wel altijd voor dat je de foto’s laat maken door een professional (en bewerken), want je wilt niet onprofessioneel overkomen. Goede foto’s worden geassocieerd met goede producten en/of diensten, dus daar ga je voor. Succes!