Je wilt werken aan SEO voor je website, maar waar begin je dan? Die vraag krijgen we als content & SEO-bureau regelmatig, voornamelijk van MKB-bedrijven die hier geen of al slechte ervaringen mee hebben. Opvallend is dat veel bedrijven dezelfde fouten maken, vaak al in de basis van de website. Welke fouten komen dan het vaakst voor en hoe voorkom je ze? We benoemen de top vier.

1+1=3

1.   Gebrekkige meta data

De eerste kunnen we direct inkoppen, bedrijven zonder SEO-kennis of een specialist in dienst doen dit namelijk eigenlijk altijd fout. Sterker nog: de meesten hebben er nog nooit van gehoord. Zonde, zeker als je bedenkt dat Google zelf zegt dat dit een van de drie belangrijkste factoren is van een goede SEO-strategie.

De meeste voorkomende fouten met meta data:

  • Titels en beschrijvingen te kort of te lang;
  • Helemaal niet ingesteld en daardoor niet geoptimaliseerd;
  • Geen gebruik van keyword in meta title en/of description;
  • Veel pagina’s hebben dezelfde titel en beschrijving.

Wat is het nut van meta data?

Dit is een algemene term die gebruikt wordt om de meta title en meta description aan te duiden. Ook de term meta tags wordt hiervoor gebruikt. Het zijn stukjes HTML-code waarmee je de zoekmachine vertelt waar je pagina over gaat, zodat deze je pagina beter begrijpt. De meta title en description is voor iedere pagina uniek. Bij gebruik van een bekend CMS is de mogelijkheid om deze te optimaliseren vaak al inbegrepen. Voor WordPress is de Yoast SEO plug-in de standaard hiervoor. Je meta title en meta description bepalen hoe men jouw website ziet in een zoekmachine zoals Google. Dat ziet er zo uit:

Er is een belangrijk verschil tussen de meta title en de meta description:

  • De meta title, ook wel page title of title tag genoemd, wordt gebruikt om de positionering van je pagina te bepalen. Hierin pas je je focus keyword toe, zodat je meer kans maakt om hierop goed gevonden te worden.
  • De meta description heeft geen invloed op je posities in de zoekmachine. De doelstelling ervan is om de CTR te verhogen. Je beschrijft hierin wat er op de pagina te vinden en zorgt ervoor dat je zo goed mogelijk opvalt.

2.   Duimpje omhoog voor de websitebouwer

Niet iedereen kan zelf een website maken, veel ondernemers schakelen daarom een websitebouwer in. Die webdesigners laten echter vaak een stempel achter. Ze plaatsen namelijk hun eigen bedrijfsnaam, inclusief linkje, in de footer van jouw website. Dit zie je vaak met een terminologie zoals “designed by”, “ontworpen door”, “website gemaakt door” of iets dergelijks. Dit lijkt onschuldig, maar dat is het niet.

Iedere pagina op je website bouwt autoriteit op. Die autoriteit wordt vervolgens weer aan andere pagina’s doorgegeven waardoor ook deze autoriteit op bouwen. De doorgegeven autoriteit wordt link juice genoemd en is de directe aanleiding voor de bekende techniek genaamd linkbuilding.

Waarom is dit een probleem?

Stel, je hebt op een bepaalde pagina in totaal 10 links staan. De link juice die deze pagina door kan geven wordt dan eerlijk verdeeld over die 10 links. Normaal gesproken zorg je er op deze manier voor dat ook je dieper gelegen pagina’s een stukje waarde mee pakken. Die pagina’s krijgen in dit geval dan allemaal een tiende van de doorgegeven autoriteit mee. Je geeft echter ook een tiende weg aan de bouwer van je website. De waarde die voor je eigen pagina’s over blijft als je die link weghaalt wordt een negende. Je houdt dus zelf meer over. Doordat deze link in de footer van je website staat komt dit opnieuw voor op iedere pagina van je website. Deze link snoept dus constant een beetje van je autoriteit mee, terwijl het je eigen pagina’s benadeelt.

Toegegeven, de impact is niet extreem groot, maar alle beetjes helpen. Het is daarom verstandig om deze link te (laten) verwijderen. Je hebt immers voor de website betaald, waarom zou de designer ervan moeten blijven snoepen. Wil je je designer toch een beetje extra credits geven, zorg er dan in ieder geval voor dat die link nofollow is, zodat er geen waarde aan toegekend wordt. Ook als designer zelf is het overigens beter om dit niet te doen, want duizenden backlinks in footers van verschillende websites met allemaal dezelfde ankertekst is niet bepaald “natuurlijk”. Sterker nog, in de ogen van Google valt dit onder ‘Link schemes’ en is het daarmee dus tegen de Webmaster Guidelines, waardoor het je een penalty op kan leveren.

3.    Goedkoop is duurkoop met linkbuilding

In de inleiding van dit artikel haalden we al even aan dat ondernemers soms al slechte ervaringen hebben met SEO. Zodra je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel volgen al snel e-mails van verschillende bedrijfjes die SEO-diensten aanbieden. Er wordt vaak een gratis scan van je website aangeboden en dan volgt het advies aan linkbuilding te gaan werken. Toevallig kunnen zij dit heel goedkoop aanbieden.

Online autoriteit is een van de belangrijke pijlers van SEO. De bekendste techniek hiervoor is linkbuilding, maar het is ook de techniek waarmee je je SEO het snelst om zeep kan helpen. Wanneer je zo’n linkbuildingpakket afneemt, wordt je linkje vervolgens namelijk geplaatst op allerlei startpagina’s, partnerlinks, linkruil schema’s of kom je zelfs terecht in een geautomatiseerde PBN. Deze links zijn niet alleen onnatuurlijk, maar ook nog eens totaal irrelevant. Dit kan daarom straffen opleveren van Google, waardoor ze verhinderen dat je beter gevonden zult worden.

Begin je aan linkbuilding, laat je dan vooraf goed informeren en focus op kwaliteit in de vorm van content. Ga niet zomaar linkbuildingpakketten afnemen of allerlei gratis linkjes op startpagina’s plaatsen. Op de lange termijn gaat dit altijd tegen je werken.

4.    Flinterdunne content

De laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Google vindt kwalitatieve content enorm belangrijk. Veel ondernemers die geen verstand hebben van copywriting hebben bijzonder magere content op hun site staan. Dit gaat hierbij niet alleen om het aantal pagina’s, maar ook simpelweg om de hoeveelheid en de kwaliteit van de content op een pagina.

Hele goede content maakt veel meer kans om goede posities te vergaren in de zoekmachine. Daarnaast zorgt meer content ervoor dat je ook in de breedte groeit, je wordt dan namelijk op meer zoektermen (keywords) gevonden. Hoe meer content jij op je site hebt staan, hoe meer zoektermen gebruikt kunnen worden om jouw website als een van de resultaten in de zoekmachine te vinden. Zorg ervoor dat iedere pagina minimaal 300 woorden heeft en start een kwalitatieve blog met hoogwaardige en nuttige content. Wat kan je nog meer vertellen over jouw producten of diensten? Kom je er niet helemaal uit of ben je inspiratieloos? Laat je dan adviseren door een contentmarketingspecialist Ook hierbij geldt namelijk dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, want je houdt meer verkeer over aan 10 keywords in de top 10 van de resultaten, dan aan 100 keywords op positie 50.

Topje van de ijsberg

Bovenstaande fouten worden vaker wel dan niet gemaakt door kleine ondernemers. Met ruim 200 factoren die ranking beïnvloeden zijn het echter zeker niet de enige.