Viral marketing is een vorm van marketing waarbij de basis ligt in mond-tot-mondreclame. De fans van jouw boodschap verspreiden het woord voor jou. Virale marketing heeft heel wat voordelen. Een goede viral marketingcampagne opzetten is echter best lastig en er is geen gouden regel voor om jouw campagne tot een succes te maken. 

witte smartphone met roze symbolen

Hoe boek je dan wel succes met een viral campagne? Door met een origineel idee te komen. We geven je inspiratie en tips om aan de hand daarvan je eigen idee te ontwikkelen.

De voordelen van viral marketing

Voordat we je inspiratie geven, zetten we eerst nog eens kort de voordelen van virale marketing voor je op een rij.

  • Met viral marketing heb je een groot bereik, want jouw boodschap wordt door steeds meer mensen verspreid.
  • Het is effectief en geloofwaardig wanneer anderen jouw boodschap verspreiden. Dit werkt vaak beter dan wanneer je zelf zegt ‘hoe goed of leuk’ je bent.
  • Wanneer je een succesvolle viral campagne hebt opgezet, dan is dit een goedkope manier van marketing, omdat anderen de verspreiding doen voor jou.

Kanttekening virale marketing

Tja, er zitten dus eigenlijk alleen maar voordelen aan een goede viral marketingcampagne. Helaas is het opstarten van een goede campagne zo gemakkelijk nog niet! Voordat je het weet ben je heel wat tijd kwijt aan het opstellen van ideeën en het uitwerken van een campagne. Als er dan uiteindelijk weinig tot niets uitkomt, dan heeft de campagne niet het gewenste effect en ben je er uiteindelijk toch geld en/of tijd mee kwijt.

Inspiratie: zo start je een goede viral marketingcampagne

We geven je hier een aantal voorbeelden van succesvolle viral marketingcampagnes. Let op, een campagne na-apen heeft geen zin, het is belangrijk dat je er je eigen twist aan geeft, de campagne goed afstemt op jouw producten/diensten en doelgroep en dat je de juiste mensen bereikt in de beginfase van de virale actie. 

1. Universal Orlando Resort – Nieuw Harry Potter pretpark

Voorbeeld van de juiste influencers bereiken.

Een pretpark valt in de leisure branche en een nieuw pretpark rond de beroemde Harry Potter leent zich dan ook perfect voor een viral campagne. Zo dacht ook Cindy Gordon, vice president en marketingspecialist van het het Universal Orlando Resort. Zij koos ervoor om zeven Harry Potter fans met groot bereik uit te nodigen voor een sneak preview op een website met meer informatie. 

Na deze webcast ging het nieuws als een lopend vuurtje doordat deze zeven influencers het nieuws als een virus verspreiden over het internet. Groot succes, waardoor miljoenen mensen binnen no-time op de hoogte waren van dit nieuwe park, en dat met een kleine investering!

2. GoPro – Skateboardende kat

Voorbeeld van funny content delen.

Veel mensen smullen van grappige dierenfilmpjes. Een schattige hond, een grappige kat, we lachen erom en delen ze op social media. Cameraverkoper GoPro haakte hier slim op in door een filmpje van een skateboardende kat te delen. Dat resulteerde in miljoenen views en een goede naamsbekendheid voor de GoPro!

3. Suitsupply – Campagne over homo-emancipatie

Voorbeeld van shockeren.

Als je inspeelt op een onderwerp waar mensen uiteenlopende meningen over hebben, dan kun je er zeker van zijn dat dat op social media heel wat reacties los maakt, zowel in positieve als in negatieve zin.

Zo kwam kledingbedrijf Suitsupply met een controversiële campagne waarin foto’s van (zoenende) homo’s geplaatst werden. De reacties waren heftig. Waar de ene vond dat het juist goed was dat ze dit aandroegen, waren anderen kwaad over het feit dat ze bij het kopen van kleding geen beeld van zoenende mannen hoeven te zien.

Succes of faal? Ze verloren veel volgers op social media, maar kregen er ook weer nieuwe volgers voor terug. Duidelijk verhaal van een bepaalde doelgroep aanspreken. Feit blijft dat deze campagne miljoenen mensen bereikte.

Lees hier meer over deze campagne

4. Dirk – Gratis boodschappen weggeven na vakantie

Voorbeeld van goodwill creëren met ludieke stunt.

Een super toffe campagne die heel wat nieuwsberichten opleverde, was de campagne van supermarkt Dirk. Zij plaatsen in samenwerking met Schiphol tassen met boodschappen op de bagagebanden om vakantievierders te verrassen bij thuiskomst. 

De campagne werd natuurlijk heel erg gewaardeerd onder de ontvangers, die dit massaal gingen delen op social media. Zo creëerde de supermarkt goodwill en naamsbekendheid met deze leuke stunt.  

5. Bavaria – Carnavalvrij petitie

Voorbeeld van inspelen op een event.

Biermerk Bavaria speelde op een grappige manier in op Carnaval, een van de grotere drankfeesten van het jaar. Ze maakten een filmpje waar ze mensen oproepen om een petitie te tekenen om tijdens Carnaval officieel vrij te krijgen. Hiermee bereikten ze veel feestgangers, waarbij zowel de video miljoenen keren bekeken werd, als petities getekend en demonstraties gevoerd werden. De hashtag #Carnavalvrij werd gretig gedeeld door carnavalliefhebbers.

Goed voorbeeld van inspelen op een event én op emotie bij mensen, want ze dragen een onderwerp aan waar veel mensen achter staan en dat op een leuke manier.

Ben je op zoek naar meer inspiratie, volg dan de Viral Marketing artikelen op Marketingfacts. Zij lichten elke week de beste virals van het moment uit. Of laat hieronder een reactie achter en laat ons weten wat jouw favoriete viral marketingcampagne is.